سرویس دفاع و امنیت مشرق _ در آخرین روزهای سال میلادی ۲۰۲۳ شاهد حملات سنگین از سوی دو طرف جنگ در اوکراین به تاسیسات حیاتی و البته مناطق مسکونی و غیرنظامی یکدیگر بودیم؛ حوادثی که نشان می دهد خویشتنداری دوطرفه ای که چند ماهی برقرار بود و روسیه و اوکراین از حملات سنگین به شهرهای یکدیگر خودداری می کردند تقریبا به پایان رسیده و دوره جدیدی آغاز شده است.
حمله اوکراین به بندر فئودوسیا کریمه
همه چیز از بامداد روز ۲۶ دسامبر آغاز شد؛ جنگنده های سوخو۲۴ نیروی هوایی اوکراین چند تیر موشک کروز استورم شدو (اهدایی انگلیس و فرانسه) را از آسمان استان میکولایف به سمت شرق شبه جزیره کریمه شلیک کردند؛ به مانند بسیاری از حملات قبلی پدافند هوایی ارتش روسیه در برابر حملات این موشک کروز مدرن کاملا ناتوان بوده و موشک ها به یک فروند ناو آبی خاکی کلاس راپوچا نیروی دریایی روسیه به نام "نووچرکاسک" اصابت کردند.
این ناو در آن زمان محموله بزرگی از سلاح و مهمات را از بندر نووراسیسک به سمت کریمه و بندر فئودوسیا منتقل کرده بود؛ محموله ای که گفته می شود شامل بیش از ۵ هزار تیر گلوله توپخانه، ۲۰۰ تیر راکت گراد و مقادیری دیگر از سلاح و مهمات بوده است.
تصویر ماهواره ای ناو نووچرکاسک در کریمه قبل و بعد از انهدام
بر اثر اصابت موشک و انفجار ثانویه مهمات درون کشتی روسی، انفجاری مهیب رقم خورد که موجب انهدام و غرق شدن کامل ناو نووچرکاسک و پخش شدن قطعات بدنه آن تا فاصله بیش از ۷۰۰ متری شد.
این ناو آبی خاکی دهمین مورد از تلفات ثبت شده برای ناوگان دریای سیاه نیروی دریایی روسیه محسوب می شود؛ اتفاقی که موجب خشم شدید کرملین و طراحی عملیات انتقامی علیه اوکراین شد.
بزرگترین حمله موشکی روسیه از آغاز جنگ
در روز نخست جنگ روسیه و اوکراین در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ نیروی موشکی ارتش روسیه حدود ۱۰۰ تیر موشک کروز و بالستیک را به سوی مناطق مختلف اوکراین شلیک کرده بود؛ از آن زمان تا کنون روسیه حملات دوره ای زیادی را علیه تاسیسات نظامی و زیرساختی اوکراین انجام داده است اما نهایتا در هر دور حمله حدود ۳۰ تا ۵۰ موشک به سوی شهرهای مختلف اوکراین شلیک می شد.
اما در صبح روز ۲۹ دسامبر بزرگترین حمله موشکی-پهپادی از ابتدای جنگ تا کنون به ثبت رسید؛ بنابر اعلام منابع اوکراینی ارتش روسیه در این حمله از تسلیحات زیر استفاده کرد:
_ ۹۰ تیر موشک کروز دوربرد هواپرتاب خا۵۵ ، خا۵۵۵ و خا۱۰۱
_ ۸ تیر موشک کروز ضد کشتی (در نقش حمله به اهداف زمینی) خا۲۲
_ ۵ تیر موشک هایپرسونیک هواپرتاب کینژال
_ ۱۴ تیر موشک از سامانه های اس۳۰۰ و اس۴۰۰ در نقش حمله به اهداف زمینی
_ ۳۶ فروند پهپاد انتحاری گران۱ و گران۲
اگرچه به مانند همیشه پدافند ارتش اوکراین مدعی رهگیری و انهدام بخش قابل توجهی از پرتابه ها شد، اما تصاویر متعددی از اصابت موشک ها و پهپادهای روسی به مناطق مختلفی در شهرهای کییف، خارکیف، دنیپروپتروفسک، اودسا و ... ثبت شده است.
حتی در برخی موارد بقایای موشک های رهگیری شده توسط پدافند اوکراین نیز با اصابت به ساختمان های بلند در مراکز شهرها خسارت و تلفات به بار آورد.
شلیک حدود ۱۵۸ موشک کروز، بالستیک و پهپاد انتحاری آن هم پس از چند ماه توقف حملات سنگین موشکی به شهرهای اوکراین نشان می دهد اقدام کییف در حمله به تاسیسات دریایی کریمه موجب خشم شدید مسکو شده و آنها دیگر به دنبال معادله عدم حملات به شهرهای یکدیگر نخواهند بود.
حمله سنگین اوکراین به شهر بلگورود
اما در سوی دیگر مقامات اوکراینی نیز ظاهرا اهمیتی به آغاز مجدد "جنگ شهرها" و احتمال آسیب های شدید به تاسیسات غیرنظامی نمی دهند.
ظهر روز گذشته توپخانه ارتش اوکراین حملات سنگینی را به محیط شهری مرکز استان بلگورود در مرز شمالی شرقی اوکراین انجام داد؛ بنابر اعلام وزارت دفاع روسیه ارتش اوکراین در این حملات از راکت اندازهای بومی "ویلخا" و راکت های RM-۷۰ اهدایی جمهوری چک با سرهای جنگی خوشه ای استفاده کرده است که بر اثر این حملات ۲۱ شهروند غیرنظامی روس کشته و ده ها نفر زخمی شدند.
ارتش روسیه ضمن شکایت از اوکراین به شورای امنیت به دلیل حمله عمدی به مناطق شهری اعلام کرده است این اقدام کییف را بی پاسخ نخواهد گذاشت.
زمستان سال گذشته میلادی دوطرف حملات بسیار سنگینی را علیه تاسیسات حیاتی یکدیگر انجام داده بودند؛ بر خلاف امسال که عمده مناطق اوکراین به دلیل عدم حملات موشکی روسیه دارای برق و زیرساخت انرژی سالم بودند، سال گذشته شرایط کاملا متفاوت بود و به نظر می رسد با حوادث رخ داده در روزهای اخیر به زودی شاهد حملات سنگین هر دو طرف به ویژه علیه مسکو و کییف پایتخت های روسیه و اوکراین باشیم.